Shaykh-ul-Islam Dr. Muhammad Tahir-ul-Qadri er grunnlegger og leder av organisasjonen Minhaj- ul- Quran International (MQI). MQI er en organisasjon med aktiv virksomhet i over 90 land, som arbeider for å fremme fred og harmoni mellom samfunn, og samtidig gjenopplive spirituelle elementer basert på den sanne læren av islam.

Shaykh-ul-Islam har tidligere vært professor i islamsk lov ved Punjab university, Lahore. Han er den yngste personen i Pakistans historie som har mottatt professorembetet. Gjennom sitt unge liv var han også leder for departementet for LLM i islamsk lovgivning.

Shaykh-ul-Islam er en verdenskjent autoritet innenfor tradisjonell islamsk lære. På grunn av sin grundige forankning til tradisjonell islamsk lære har han tilegnet seg tolkning av islam som gir et helhetlig og forfriskende bilde av islam til den moderne verden. Shaykh-ul-Islam er forfatter av mer enn 1 000 bøker, hvorav kun 400 bøker er utgitt og publisert. Med sine 7 000 taler og foredrag på urdu, engelsk og arabisk er han en uovertruffen orator. Talene dekker et vidt spekter av verdslige og religiøse emner.

I 1981 grunnla han Minhaj-ul-Quran International (MQI), en organisasjon som skulle spre seg til over 90 land på fem kontinenter i en periode på 25 år. MQI er en flerdimensjonal organisasjon med visjonen om å tjene behovene til menneskeheten på en helhetlig måte.

MQIs arbeidsområder er vide og omfatter både utdanning og velferd i tillegg til det religiøse aspektet. MQI har over 600 skoler i Pakistan – dette inkluderer alt fra barneskoler, videregående skoler og et anerkjent universitet – The Minhaj University.

Minhaj Welfare Foundation er en verdensomspennende humanitær organisasjon under det globale nettverket til Minhaj-ul-Quran. Dette er veldedighets org. Med kontorer i en rekke land. Prosjektene deres strekker seg over kriserammene land i Afrika, til humanitære katastrofer i den asiatiske verden.

Likedan som Minhaj Ungdom (kjent som Minhaj Youth league internasjonalt) finnes flere undergrener av MQI, deriblant Minhaj kvinneforum (MKF), Minhaj Skole (MS), Minhaj Velferd og Minhaj Konfliktråd (MKR)